Skrivardagen

Var tredje svensk vill skriva en bok. Betydligt fler än så skriver för byrålådan. Ännu fler vill börja skriva, men vet inte hur de ska komma igång. Det finns ett enormt intresse för skrivande.

Vi som arbetar med Skrivardagen heter Kerstin Önnebo, Sofie Berthet och Johan Carle. Vi är yrkesverksamma författare och skrivpedagoger som vill dela med oss av vår kunskap och skapa rum för skrivande åt andra. 

Läsfrämjande åtgärder är ett begrepp vi då och då stöter på. Skrivfrämjande åtgärder är ovanligare. Här ser vi en lucka som vi vill fylla. Dessutom: läsande och skrivande är två sidor av samma mynt.

Skrivande är för många en ensam syssla. Men ensam är inte stark, och Skrivardagen erbjuder en möjlighet till kontakt och erfarenhetsutbyte. Deltagarna bjuds på ett gediget scenprogram, inspirerande skrivövningar och individuell textrespons eller handledning. Och fika såklart. Tillsammans med arrangören skapar vi en avslappnad och prestigefri miljö där lärande, samtal och gemenskap står i centrum. 

Dagen går av stapeln på deltagarnas lokala bibliotek, kulturhus eller bildningsförbund. Ni står som arrangör, vi står för innehållet. Alla hjälps åt.

Vi har med glädje och framgång genomfört Skrivardagen på ett antal olika orter sedan 2016.

Skrivardagens syfte

Ge deltagarna stöd och uppmuntran

Vi vill hjälpa och stötta skrivande människor. Vi ger tips kring skrivandets hantverk. Vi svarar på frågor. Vi håller i skrivövningar som hjälper dem att komma igång. Den som vill får läsa upp ett kort stycke. Att dela sin text med andra kan vara skrämmande men också mycket utvecklande.

Skapa förutsättningar för kontakter och samarbete

Mest kan deltagarna ge varandra. Att hitta ett sammanhang är viktigt, och vad kan vara bättre än ett rum fullt av skrivande människor? Att tillbringa en dag med likasinnade kan riva många murar. Under dagen uppstår samtal och erfarenhetsutbyten som varar långt efter skrivardagen.

Skrivövningar och skrivmetodik

Under dagen genomför vi många olika typer av skrivövningar. Oftast följs övningen av en kort skrivmetodisk genomgång, för att ge deltagarna nya och vassare verktyg i sitt hantverk. Flödesskrivande är ett viktigt inslag, eftersom det tystar den inre kritikern och släpper fram kreativiteten. Syftet är att få deltagarna att känna att de kan skriva. Och att de vill skriva mer. 

Överföring av kunskap och erfarenhet

Som etablerade författare talar vi på scen om skrivprocessen och författaryrket. Under frågestunden delar vi med oss av vår kunskap från tre författarskolor i skrivteknik. 

Skapa plattformar hos arrangören

Genom skrivardagen bygger arrangören på sin plattform och skapar en arena för skrivande kommuninvånare och för personer som vill komma igång med skrivandet.

För vem?

Skrivardagen är ett evenemang för seniorer, vuxna och unga vuxna. Innehållet fungerar både för vana och ovana skrivare. Det finns något för alla. Både för den som gett ut romaner och för den som bara är lite nyfiken på skrivande. Inga förkunskaper behövs. Bara skrivlust.

Publiken brukar vara varierad: kvinnor såväl som män, unga såväl som äldre. En spännande mix av människor med olika bakgrund. Allt från publicerade författare till personer som ännu inte skrivit så mycket.

När, var, hur?

Arrangören bestämmer lämplig veckodag och tid, 3-4 timmar. Två av oss tre medverkar under dagen. Vi har överlappande kompetenser, vilket gör att alla kombinationer av oss fungerar.

Arrangörens åtaganden

Ordna lokal och ställa i ordning en yta som passar gruppen (större grupper: biosittning, mindre grupper: café-sittning).

Ordna med eventuell scen, whiteboard och/eller blädderblock samt block och pennor till deltagarna.

Förbereda och duka fram fika (kaffe/the samt smörgås, frukt eller dylikt).

Arrangören står som värd och informerar om och marknadsför evenemanget via sedvanliga kanaler (tryckta program, hemsida, mejlutskick, kontakt med lokalpress, etc). Arrangören tar emot eventuella anmälningar. 

Vi marknadsför evenemanget via våra kanaler på sociala medier, mm. Vi har stora nätverk och kan nå många skrivande människor. Vi försöker också utnyttja våra kontakter inom lokalpress, mm för att skapa PR. Det är arrangören som ansvaret för marknadsföringen, men vi hjälper gärna till genom att exempelvis ställa upp på intervjuer eller liknande.

Vi har bilder på oss och från tidigare skrivardagar som arrangören gärna får använda. Vi hjälper gärna till att skriva en inbjudande informationstext om dagen.

Kostnad

Vi baserar våra arvoden på Författarförbundets arvodeslista, det innebär för tre timmars skrivardag 17.000 kr (exl. moms). Reseersättning tillkommer.

Skrivardagen kan också genomföras digitalt. Kostnaden är då 9.500:- (exl. moms).